Dzisiaj jest 09 października 2025, 16:05

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pompa sprzęgła się poci
PostZamieszczono: 22 maja 2025, 18:48 
Awatar użytkownika

Odpowietrz. Wymień płyn z rozebraniem wysprzęglika i sam zobaczysz w jakim stanie są graty. Zestaw naprawczy nie pomaga na długo. To już przeważnie agonia pompy. Zestawu z oringiem od Wolfa nie polecam. Sprzęgło chodzi ciężej i gumowo ale nie cieknie. Dla mnie zawsze lepiej było zmienić pompę i mieć spokój na następne 60 tys km. Ta zasada dala pewność na każdym dalszym wyjeździe ale oczywiście nie była to najtańsza opcja. Spokój swoje kosztuje.

PostZamieszczono: 27 maja 2025, 20:53 
Awatar użytkownika

marcinjunak pisze:
Odpowietrz. Wymień płyn...

Pomogło. Dzięki.
Wysprzęglika nie miałem czasu rozebrać. Zobaczymy czy efekt długo się utrzyma.

PostZamieszczono: 29 sierpnia 2025, 10:52 

No dobra musze sie wziąć za to na poważnie.
Zmieniłem uszczelki plus podkladke od BadWolfa, pojezdziłem troche - znów leje.
Wymieniłem na nową, stara już była sztywnawa, teraz znów trzyma ale ....

Kupie pewnie przez zimę nową pompe bo nie bede sie zastanawiał czy wozić z sobą olej i czy akurat przyjdzie mi drutować coś na wyjezdzie. No i rodzi sie pytanie.

Motor ma ok 60tys- jak pisał Marcin, pompy tyle wytrzymują (potwierdzało by się).
Kupić nową magurę? czy brembo i wymieniać płyn na dota - mam sigutecha - trzeba by wymienić uszczelki - nie wiem czy przewód tez bedzie pracował z dotem. Ktoś pisał wcześniej że przewodu nie zmieniał ale ... Jeśli brembo to jakie? RCS17, RCS19 - próbował ktoś? Chetnie zmienił bym na brembo - przekonuje mnie niezawodność (wolał bym jakąś modułową - bo wtedy łatwiej i taniej wymienić to co zdechnie). Wolał bym tez nie zwierać przedodu od czujnika sprzęgła - tak jak któryś user to juz wczesniej robił.

Będe wdzieczny za przemyślenia lub co cenniejsze doświadczenia pochodzące z praktyki.

Moje moto - smt 990 2012 abs

PostZamieszczono: 29 sierpnia 2025, 19:56 
Awatar użytkownika

Ja zawsze używałem ori pompy i ori wysprzęglika, mogę spokojnie polecić, nie było problemów. Zawsze lałem olej Magury, wymieniany razem z olejem w silniku, jak przyszedł czas wymiana pompy czy wysprzęglika nawet na zaś np przed dużym wyjazdem. Nigdy mnie to nie zawiodło.
W czym DOT lepszy? Może nie zużywa się od temperatury jak olej, czy jest sens? Mi by się nie chciało.

PostZamieszczono: 29 sierpnia 2025, 20:44 

Dot do brembo bo podobno na oleju te pompy nie pracują. Do oryginału bez sensu. Nie wiem sam. Pewnie i tak taniej wyjdzie kupic ten nie tani oryginał.

Moze ktoś jeszcze poleci konwersję ktora udanie przeszedł.
Ew jest jeszcze magura hc1 - tez na dota.

Czy cena z ktmsklep ok 1200zl za ta magure to do przełknięcia czy da radę to wyrwać gdzieś taniej?

mam wersje 10,5mm - widze że teraz są raczej w obiegu 11mm. czy to następca i przy ew wymianach stosuje sie ją jako zamiennik?

PostZamieszczono: 17 września 2025, 13:59 

Marcin - nie napisałes tylko czy zawsze zmieniales na hymec 167 czy na tą montowaną w serii?
Pisliscie ze hymec 167 pasuje do adv ale czy bedzie pasowal do smt?

Widze na allegro hymeca za 700 zł. W ktm sklep 1200zl kosztuje standardowa - w sumie jedna i druga to magura i jedna i druga działa na oleju min. Użytkownicy dobrze recenzowali hymeca (np Celofan), nie wiem czy nie bede miał wkurwa na krótszą klamkę.

Prosze popatrzcie na hymec 17
https://shop.olekmotocykle.com/dostępność=dostępny/cena-od=300/produkty,2?search=magura%20pompa%20sprzęgła%20płyn%20mineralny

Powinienem wybrac 10,5 mm - dluga? (one wszystkie mają czujnik?)

Dzieki za porady.

PostZamieszczono: 27 września 2025, 17:40 
Awatar użytkownika

I co wsadziłeś?

PostZamieszczono: 02 października 2025, 10:37 

Nic. Service man smieje sie ze mnie ze ma 3 zestawy uszczelek i co serwis bedzie zmieniał z olejem w układzie. Jako winowajce uznał starzejącą się pod wpływem oleju i temp gume w uszczelce. Kazał to zostawić.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa UTC+1godz.